Gyakori Kérdések a kolosztrumról

Mi a kolosztrum?

A kolosztrum, vagy előtej, átlátszó, sárgás színű, az anyatejnél sűrűbb állagú és koncentráltabb folyadék – Lényegében anyatej.

Az újszülötteknek adható legelső táplálék, mely a szülést követő pillanatokban/napokban termelődik. Elsőre talán meglepően hangzik, de az előtejen kívül a szoptatásra képes újszülöttnek igazából nincs is szüksége más táplálékra!
A kolosztrumot “az első védőoltásnak” is nevezik, mindezt azért, mivel állatoknál, embereknél egyaránt erősíti a védekezőképességet, védelmet nyújt a kórokozókkal szemben.

Miért fontos a kolosztrum?

Tápanyagtartalma tökéletesen képes fedezni az újszülöttek szükségleteit, elősegíti fejlődésüket. Immunerősítő hatású, és jótékonyan hat az emésztőrendszerre, illetve a bélflórára is. Segíti a tápanyagok jobb felszívódását az emésztőrendszerben. A bőrápolási szempontból is jelentőséggel bír, csak úgy mint a jobb sportteljesítmény elősegítésében.
Pozitív hatásai mára tudományosan megalapozottá váltak!

Mit jelöl a bovine colostrum megnevezés?

A „bovine azaz „tehén” a colostrum megnevezése, utal arra, hogy az étrend-kiegészítőt tehéntejből vonták ki.

Miért olyan jelentős a teheneknél a colostrum fogyasztása?

A szarvasmarha esetében megfigyelhető, hogy az újszülött borjú esetében hiányzik az az alapvető immunvédettség, mely az embereknél megtalálható. Ráadásul az antitestek (immunglobulinok) 4-6-szor nehezebben jutnak át a tehenek méhlepényén! Az antitestekkel és koncentrált tápanyagtartalommal felvértezett, maximálisan hasznosulni képes kolosztrum éppen ezért válik nélkülözhetetlenné az újszülött borjú ellenálló képességének kialakulásában!

Mitől olyan áldásos hatású az előtej?

Az előtej nagyon gazdag antitestekben, immunglobulinokban aminosavakban. növekedési faktorokban, fehérjékben, „hírvivő” citokinekben, antibakteriális hatású enzimekben, ezenkívül még vitaminok (pl.: B és C) és ásványi anyagok/nyomelemek (mint kalcium, cink) is találhatóak az összetevők széles palettáján. A kolosztrum összetételéről IDE KATTINTVA bővebben is tájékozódhat >>>

Koraszülötteknek különösen fontos lehet a kolosztrum!

A koraszülöttek fejlődésében előfordulhatnak rendellenességek is, ezek a növekedési faktorokkal felvértezett kolosztrummal ellensúlyozhatóak lehetnek!

Van valamiféle negatív hatása, esetleg rizikója az előtejfogyasztásának?

Az előtej, mint természetes étrend-kiegészítő nem mérgező és nem is allergén hatású készítmény. Nem ismert ellenjavallata! Nem kell tartani negatív hatástól, ha együtt alkalmazzuk gyógyszerekkel, élelmiszerekkel, vagy egyéb kiegészítőkkel.

Kiknek érdemes fogyasztania?

  • Fokozott fertőzésveszélynek kitett egyéneknek,
  • gyenge immunrendszerrel rendelkezőknek,
  • fokozott szellemi és fizikai igénybevétel alatt állóknak,
  • sportolóknak, testépítőknek,
  • és fogyókúrázóknak

Gyermekeknek biztonságosan adható?

Abszolút, sőt! A colostrum elősegítheti a gyermekek fejlődését, hasonló a helyzet a koncentrációs képességekkel, valamint a memóriával. Az immunerő fokozása pedig aranyat érhet gyermekkorban! Mivel zsírtalanított készítmény, még az újszülött csecsemők is fogyaszthatják!

Hogyan adagoljam a készítményt?

Tudni kell, hogy a kolosztrum-készítmények javallott adagolása változhat személyenként, mondjuk az egyén egészségi állapotát figyelembe véve.

  • A folyékony állagú szarvasmarha-kolosztrum (125ml-es kiszerelés) általános, napi adagolása 8ml, melyet a kiöntőkupakon jelzett középső zöld sáv jelöl. A kiszerelés így 15 napig elegendő.
    Az ez alatti vonal (5ml) a hosszabb távú, egészségmegőrző-kúrák adagját jelzi. A felső határ (15ml) a rövid távú, gyors javulás érdekében alkalmazható.
  • A 60db-os kolosztrum kapszula általános adagolása napi 2×1, kevés vízzel bevéve (ez már egy havi adag). Influenza, megfázás, avagy regeneráció esetén, a mielőbbi felépülés végett, rövid távon a napi 3-4 kapszulával is lehet kísérletezni.

Termelik a világon „ipari” mennyiségben a kolosztrumot?

A világ legnagyobb kolosztrum termelője/előállítója Ausztrália és Új-Zéland.

Mivel az colostrumot csak a szivacsos agysorvadás (BSE)-mentes állatállományból lehet begyűjteni, az óceániai térség szarvasmarha-állományai pedig (a szigorú karantén miatt) megfelelnek minden szigorú feltétlenek (teljesen BSE-mentesek), a végeredmény nem is lehet más, mint az emberi fogyasztásra maximálisan alkalmas kolosztrum!

Jellemző, hogy a térség szarvasmarhái vidéken, hatalmas területeken, a szabadban legelnek, távol a városi szennyeződésektől. Az állatok etetéséhez nem használnak tápokat, mesterséges adalékokat.

Vegetáriánusként nem eszek állati eredetű táplálékot. Milyenek a lehetőségeim a kolosztrummal kapcsolatban?

A kolosztrum étrend-kiegészítőket nem sorolnánk az állati táplálékok közé – annak ellenére sem, hogy tehén kolosztrumról beszélünk a termék esetében. Természetes étrend-kiegészítők, számos jótékony hatással!
Kimondottan egészséges választás – hangsúlyozzuk választás, tehát mindenki maga dönthet alkalmazásáról.

Sportolóknak valóban aranyat érhet?

… És nem csupán az élsportolóknak! Az izomépüléstől kezdve, a fehérje-utánpótláson át, a jobb sportteljesítmény támogatásáig több, mint értékes étrend-kiegészítő!

Laktóz intolerancia esetén is fogyasztható?

Hiába az ’előtej’ megnevezés, a kolosztrum laktóz-tartalma csekély (csak viszonyításként: 2 kapszulában kb. összesen 163mg – 2 pohár tejben 13.000mg). – Kellemetlenségek esetén elsősorban arra érdemes gondolni, hogy az emésztőrendszer gyógyulását segíti, nem pedig az allergiás reakciókat hozza mozgásba

Terhesség esetén is fogyasztható a colostrum?

Biztosan állítható, hogy adagolása terhesség alatt sem az anyára, sem a magzatra nézve nem ártalmas! Kiegészítő támogatást nyújt az immunrendszernek.

Azonban, mint az az étrend-kiegészítők kapcsán általában, elmondható a terhesség alatt, a kolosztrum esetében is igaz, hogy érdemes kikérni egészségügyi szakember véleményét.

Házi kedvenceink is részesülhetnek a kolosztrum előnyeiből?

Ami azt illeti, a colostrum nem faj-specifikus, azaz a házi kedvenceknek, kutyáknak és macskáknak is adható, amolyan ’természetes egészségügyi ellátás’ céljából.