A colostrum összetétele, hatóanyagi

Az előtej összetételét vizsgálva antitesteket, fehérjéket, növekedési faktorokat, enzimeket, illetve vitaminokat és ásványi anyagokat is kimutattak. – Vizsgáljuk meg közelebbről az értékesebbnél-értékesebb összetevőket!

Antitestek

Az immunglobulinok védekező fehérjék, a helyesen alkalmazkodó immunválasz alapvető elemei. A vírusos, bakteriális, valamint gombás fertőzésekkel szembeni védelmet segítik elő.

Ezeket az antitesteket a colostrum magas koncentrációban tartalmazza. Az előtej 100 grammjában jellemzően:

 • 30-60g IgG (Immunglobulin G),
 • 5-7g IgA (Immunglobulin A),
 • vagy éppen 7-9g IgM (Immunglobulin M) található.

Tudta-e? Az állati kolosztrumok jelentősége egyre nagyobb, pl. egy tehén az ellést követően, 72 óra alatt akár 2kg immunglobulint is képes előállítani!

Aminosavak

A regenerálódás és a sejtszintű anyagcsere alapvető elemei. A szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlenek esszenciális formáik: hiányukban fejlődési és koncentrációs zavarok, gyenge immunválasz, a sebek lassabb gyógyulása lehet jellemző.

A kolosztrum polipeptid fehérjemolekulái prolinban gazdagok. A prolin ugyan nem esszenciális aminosav, de alapvető a kollagén alapú kötőszövetek (bőr, köröm, ízületek) felépítésében.

Enzimek és (transzport)fehérjék

 • A kolosztrum összetevői közt megtalálható a vér vasszállításáért felelős legfőbb fehérje, a transzferrin, valamint az immunrendszer lényeges fehérjéje, a laktoferrin (vas megkötésében is szerepe van). osszetevok
 • Fontos transzportfehérje az előtejben az energiatermelést beindító, az izomsejtek anyagcseréjét segítő L-karnitin.
 • A sort az antibakteriális hatású enzimekkel (pl.: lizozim, xantin-oxidáz) folytathatjuk!
 • A colostrum tartalmaz fájdalomcsillapító és kedélyjavító endorfinokat (az agyban termelődő fehérjemolekulák).
 • Glikoproteinjei (röviden: GP), az α1-GP és AP-GP gátolják a fehérjebontó proteáz enzimek hatását, biztosítva így az immunglobulinok, citokinek, növekedési faktorok hasznosulását a gyomorban.
 • Említést érdemel még a laktalbumin, amelyről néhány vizsgálat során úgy találták, hogy növelheti az agy szerotonin aktivitását, csökkentheti a kortizol koncentrációt, javítva ezáltal  stresszhelyzetben a hangulatot.

Citokinek

A citokinek hírvivő anyagok, részt vesznek az immunrendszer sejtjei közötti kommunikáció létrejöttében. Az immun- és gyulladásos válaszok fontos moderátorai. Szükség szerint aktiválják, vagy gátolják bizonyos sejtek (pl. limfociták, monociták) működését.

„Az örök” fiatalság forrása

Külön említést érdemel, hogy a sejtek elöregedést gátló telomeráz enzimjét is tartalmazza!

A telomeráz feladata, hogy a sejtosztódást követően a kromoszómák végződéseit helyreállítsa, meghosszabbítsa, ezáltal késleltetve a sejtelhalást. Kísérletekkel igazolták, hogy a telomeráz szintje az életkor előrehaladtával csökken (egyes kutatók újabban ezt összekapcsolják ezt az öregedés folyamatával is).

A folyékony kolosztrum az egyetlen természetes anyag, mely tartalmazza ezt az enzimet!

Vitaminok és nyomelemek

A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek a szervezet általános egészségét támogató hatása közismert! Említést érdemel:

 • Az A-vitamin („A látás vitaminja”),
 • B1-, B2-, B6- és B12-vitaminok (A B-vitaminok alapvetőek pl. az anyagcserében, az agyműködésben),
 • antioxidáns hatású E- és C-vitamin (Utóbbi szerepét talán nem szükséges külön taglalni… ),
 • Q10 koenzim (más néven Ubikinon, mely a sejtek optimális működéséhez nélkülözhetetlen),
 • a D-vitamin egyik formája, a kolekalciferol, ismertebb néven a D3-vitamin (Többek közt a kalcium-anyagcserét is szabályozza),
 • a nyomelemek közül pedig a cink, szelén, kalcium, magnézium kvartettje.

Növekedési faktorok

A növekedési faktorok (angolul ‘growth factor’ – ‘GF’) a modern tudomány egyik új vizsgálódási irányát képezik. A kolosztrumban található növekedési faktorok jelentőségére pl. az 1980-as években derült fény, amikor is hatásukra a sejtek gyorsabb növekedését tapasztalták.

Egy GF részben a citokinek speciális feladatokat ellátó formájának minősíthető. A növekedési faktorok gátolják vagy serkentik a sejtosztódást, gyorsítják a szövetek (lásd. izomszövet, porcszövet) regenerációját, serkentik a sejtnövekedést és a sejtek differenciálódását.

A növekedési faktorok segítik a csontok, izmok, az idegszövet, a kötőszövet, a bőr és a porc épülését és helyreállítását. Ezekről a faktorokról azt is kimutatták, hogy növelik a sovány izomtömeget, segítik a szervezet zsírégetését, a zsír energiává való átalakítását, valamint gyorsítják a sérülések gyógyulását. A növekedési faktorok újszerű tudományos elképzelés szerint akár az öregedés jeleinek megjelenését is lassíthatják.